Vegansk tranebær, appelsin og valnøddekage

Vegansk alternativ til den traditionelle engelske julekage. Denne veganske julekage er ”lettere” end den traditionelle, men stadig fuld af julesmag med tranebær, appelsin, valnødder og julekrydderier 🎄. Opskriften bruger camelinafrø som erstatning for æg. Desuden bruges solsikkeolie og mosede bananer, som giver kagen en fantastisk fugtig konsistens.
Det er en skøn kage, som samtidig er meget nem at lave. Den bages i en brødform, hvilket gør at varmen fordeles bedre. Den bagte kage holder sig godt i en lufttæt beholder, men kan også fryses og bruges senere. Opskriften er udviklet af Carol Kearns.

Du kan lave kagen ekstra lækker og julet ved at erstatte appelsinsaften med appelsinlikør.

8 til 10 skiver


Ingredienser:

2 tsk camelinafrø
1 mellemstor økologisk appelsin
100 g tørrede, søde tranebær
1 dl solsikkeolie
150-175 g modne bananer, skrællet vægt (ca. 2 mellemstore bananer)
140 g sukker
1 tsk orange ekstrakt
250 g hvedemel
1 tsk natron
2 tsk stødt kanel
50 g valnødder, hakket
1 spsk gule hørfrø

Sådan gør du:
Hæld camelinafrøene i en skål med 6 spsk varmt vand og lad det stå i 30 minutter.
I mellemtiden forvarmes ovnen til 180 °C. Smør brødformen med fast, vegetabilsk fedt.

Riv appelsinskallen fint ned i en blandingsskål.
Pres appelsinen og hæld saften* ned i en lille gryde - og tilsæt tranebærene. Kog det op og lad det simre i 2-3 minutter, omrør konstant, indtil tranebærene er svulmet op og appelsinsaften er fordampet. Sæt det til side og lad det køle af.

Tilsæt bananerne til blandingsskålen og mos godt med en gaffel. Tilsæt sukker, de opblødte camelinafrø, solsikkeolie og orange ekstrakt og rør godt rundt.
Sigt mel og natron over bananblandingen og vend det i. Vend tranebær og valnødder i. Hvis blandingen er meget stiv, rør evt. 1 spsk vand i.

Brug en ske til at overføre blandingen til den smurte brødform og jævn overfladen. Drys gule hørfrø på overfladen.

Bag i 50-60 minutter - og tjek med en tandstik om kagen er færdigbagt.
Lad kagen afkøle i formen i 10 minutter. Tag kagen ud af formen og sæt den på en bagerist.

* Du kan erstatte appelsinsaften i opskriften med 4 spiseskefulde vegansk appelsinlikør som f.eks. Cointreau.